Merhaba,

Bugün güzel bir haber vermek istedim. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız, sessiz bir şekilde POC’ler yaptığımız Microsoft Azure üzerinde geliştirdiğimiz Görsel Analiz ve Yapay Zeka çözümümüz “Cognitiwe” ürünümüzü artık müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz.

Yapay Zeka denilince bitmeyen çok büyük ve maliyetli projeler akla gelebiliyor. Aslında günümüzde Bulut Bilişim’in de katkılarıyla çok düşük yatırım maliyetleri ile gelişmiş Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi projelerini gerçekleştirmek çok kolay hale geldi. Motiwe ekibi olarak bizler de 11 yıllık Video yayıncılık tecrübemizi Microsoft Azure Cognitive Service platformu üzerinde geliştirdiğimiz Yapay Zeka tabanlı Video Analiz ve Resim İşleme ürünümüze aktardık.

Cognitiwe ürünümüz içerisinde:

  • Yüz tanıma (Face Recognition)
  • Görüntü İşleme (Computer Vision)
  • Video Analiz (Video Analytics)
  • İçerik Moderasyonu (Content Moderator)
  • Duygu Tanıma (Emotion Recognition)
  • Konuşmayı Metne Dönüştürme (Speech to Text)

Tarzı servisler sunuyoruz. Yani aslında yıllarca Video yayıncılığında özneye video yerleştirip projeler gerçekleştirirken artık kurumların birçok işleyişini kolaylaştırmak amaçlı olarak video ve görsel içeriği veriye dönüştüren bir platform ortaya çıkardık.

Biraz daha net uygulamalardan konuşacak olursak birkaç örnek üründen bahsetmekte fayda var.

  1. İşçi Güvenliği Çözümü: İnşaat, madencilik, üretim ve rafineri gibi sektörler deyseniz çalışanlarınız çeşitli dış etkenlerden dolayı ciddi bir risk altında bulunmakta. Bu riskleri minimuma indirseniz de insan hatalarının önüne geçmek mümkün olamıyor. İş yerlerinde yaşanan kazaların %47’si insan hatası ve dikkatsizlikten meydana geliyor. Çalışanların yaptıkları işlere uygun kıyafet ve koruyucu ekipmanları kullanıyor olmaları bu açıdan çok önemli.  Yapılan araştırmalarda her 10 yaralanmalı iş yeri kazalarının 3 tanesinde yaralanma maalesef koruyucu ekipman takılmaması veya uygun kullanılmamasından kaynaklanıyor.  Cognitiwe ürünümüz sayesinde bu sektörlerde kullanıcıların Baret, eldiven, özel yelek, gözlük gibi koruyucu ekipman kullanıp kullanmadığından anında haberdar olabilirsiniz. Bunun için gözlem yapılması gereken alanda kamera ve Internet bağlantısı olması yeterli. Gerisini Cognitiwe ve Azure hallediyor. Güvenlik ihlali tespit edildiği anda firmanın belirleyeceği şekilde SMS, eposta, sesli uyarı gibi birçok farklı uyarı mekanizması uygulamak mümkün. 
  2. Market ve Mağaza Çözümleri: Yapay Zeka ve kameralar sayesinde artık mağaza raflarını takip etmek, raflarda bulunan ürünler eksilince alarm oluşturmak, market raflarında devrilen ürünleri tespit etmek, olmaması gereken yerde bulunan bir ürünü bulmak, meyve sebze reyonunda bulunan ürünlerin stok takibini yapmak mümkün. Ayrıca mağaza müşterilerinin duygularını analiz etmek, özel müşterileri tanımak gibi çözümleri kolayca Cognitiwe ürünümüzle hayata geçirebilirsiniz.
  3. Güvenlik Çözümleri: İş yerleri, riskli tesisler, kampüsler gibi yerlerde sadece yetkili kişilerin girmesi gereken veya insanların girmesinin riskli olduğu alanları Cognitiwe üzerinden işaretleyerek sistemin otomatik olarak tespitlerde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede monitör başında 24 saat birisinin ekranı izlemesine gerek olmadan hatasız analiz yapmak çok kolay hale gelmiş oluyor.

Yakında daha detay bilgilerle web sitemiz hayata geçecek. Sizler de Cognitiwe ürünümüz ile ilgileniyorsanız mete.bayrak@motiwe.com veya figen.ekin@motiwe.com adreslerimize mail atmanız yeterli.